Vølunds produktion af damptromler og nu kommende restaurering af Vølund Senior, en damptromle på 10 tons.

Maskinarbejder F.A.H. Petersen oprettede 1875 et værksted i Borgergade i København.  Værkstedet omdannedes  i 1898 til Vølund A/S, og flyttede i 1921 til ny stor fabrik på Øresundsvej på Amager.

Vølund leverede på daværende tidspunkt kedelcentraler, institutionsvaskerier, røranlæg, skibsmotorer og alt i stålkonstruktioner, bl.a. det gamle pariserhjul i Tivoli.

I 1963 startede Vølund produktion på en nye fabrik i Esbjerg. I dag leveres alle former for kedelanlæg for kul, olie, gas og biomasse, samt forgasningsanlæg. Endvidere leveres affaldsforbrændingsanlæg, hvor det monumentale L90 i Esbjerg med en forbrændingskapacitet på 24 t/h er en flot repræsentant.

I perioden fra 1924 til 1932 producerede A/S Vølund  36 damptromler, 28  " Vølund Senior tromler" og  8 "Vølund  Junior tromler". Alle tromler blev produceret i det nye fabrikskompleks på Øresundsvej. Her var der indrettet en decideret lokomotiv fabrik, beregnet på produktion af damptromler og reparation og vedligehold af privatbane lokomotiver.

De producerede damptromler var traditionelle en-cylindrede maskiner med stempelstyring. Vægten kunne bestilles til at være 8, 10 eller 12 tons.

Ved nøje granskning af ser det ud til at Vølunds Senior tromlen ligner den tysk byggede Zettelmeyer- tromle. Designet virker på mange måder til at være en forbedring i forhold til forbilledet.

Verdens største producent af damptromler Aveling & Porter har utvivlsomt også givet inspiration.

Aveling & Porter havde som bomærke på alle deres tromler en stejlende hest i bronze anbragt på konsollen over forvalsen. Under hesten var der en bronzevimpel med ordet "INVICTA", som betyder uovervindelig.

For ikke at stå i skyggen af Aveling & Porter valgte Vølund et mærke, der under danske forhold havde lige så stor slagkraft, nemlig Vølund Smed  kendt fra den nordiske mytologi. Vølund Smed smedede f. eks. Thors hammer.

Vølund Smed blev som vanen tro for tromler placeret på konsollen over forvalsen.

Vølund Smed er stadig Vølunds bomærke og  pryder stadig store kedler leveret af Vølund.

Alle de 28 producerede Vølund Senior tromler blev så vidt vides solgt i  Danmark. Der eksisterer to Vølund  Senior tromler i dag , den ene blev af Århus kommune foræret til Teknisk Museum i Helsingør. Den kørte for egen kraft fra stationen i Helsingør til museet på Ole Rømers Vej ved museets åbning i 1966. Tromlen har desværre ikke kørt siden.

Den anden Vølund Senior er i Damptromleklubbens samling , den blev erhvervet fra Brande kommune. Damptromleklubbens tromle har været udstillet på Egeskov veteran museum og på vejmuseet ved  Farø broen. Nu er tromlen en del af klubben samling udstillet på Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk.

Damptromleklubben har desuden en fuld funktionsdygtig Vølund Junior tromle som kører ca. hver anden weekend hele sommeren på Andelslandbyen Nyvangs arealer eller ved forskellige udenbys arrangementer, f.eks. dampfestivalen i Vejle.

Det har i flere år været et stort ønske at få Vølund Senior bragt i funktionsdygtig stand d.v.s. den skal have en kedel renovering med nye kedelrør og hele tromlen skal gennemgås og males.

Vølund  som oprindeligt konstruerede  og fremstillede  tromlen har i flere år vist interesse for at restaurere tromlen. Dette er nu  blevet virkelighed og den 20. august 2002 bliver tromlen afleveret af nogle medlemmer af damptromleklubben til Vølund i Esbjerg .

Tromlen vil det næste år gennemgå en større renovering  udført i samarbejde mellem Vølund og frivillige senior smede fra Metal Esbjerg, med teknisk bestand fra damptromleklubbens medlemmer. Herefter vil der være mulighed for kørsel  i Esbjerg med damptromlen i en periode inden den vender hjem til Holbæk.

Arbejdet med renoveringen kan løbende følges på damptromleklubbens hjemmeside. Her kan man ligeledes læse om damptromleklubben og dens aktiviteter. Fra udlandet, nærmere bestemt dampens hjemland, England er der stor interesse for projektet. Blandt andet har det højt estimerede blad “Old Glory” lovet at bringe artikler om restaureringen og om Vølunds historie.

  19. august 2002

Per Ottosen

Bestyrelsesmedlem

Damptromleklubben

 

Jørgen Hansen

Babcock & Wilcox Vølund

 

 

Copyright © 2000-2014 by Damptromleklubben.dk
Sidst opdateret: 10. april 2014 13:16:19 +0200.